Facebook pixel

  BLACK by ÖRJAN ANDERSSON collection movie and interview

  Shoppa direkt ur kollektionsfilmen och läs Intervjun med Örjan Andersson om hans samarbete med JUNKYARD XX-XY.

  Örjan Andersson och ett par kompisar startade år 2000 ett hobbyprojekt med en second hand-butik på Lilla Essingen, strax väster om Stockholms innerstad. Lokalen var en gammal tobaksaffär på 30 kvm. De bestämde att butiken skulle vara öppen lördagar och söndagar så den fick det passande namnet Weekend.

  2002 blev Örjan och Adam Friberg sugna på att prova lyckan inne i stan sju dagar i veckan med större lokal. De flyttade till Olofsgatan vid Hötorget och bytte namn till Weekday. Under denna period kom även ekonomen Lars Karlsson in i bilden. Alla tre var vänner sedan tidigare, efter att ha jobbat på JC i början av 90-talet.

  De hade en tuff start inne i stan men 2004 togs det fram en tajt unisex jeansmodell med mycket stretch och jeansmärket fick namnet Cheap Monday. Det blev succé och gänget öppnade Weekday-butiker i Göteborg, Malmö, två till i Stockholm och en i Köpenhamn. Cheap Monday började säljas till andra butiker och snart fanns det i runt 25 länder. De kommande åren bestod Weekday av tre delar Cheap Monday, handplockad second hand och externa varumärken/designers.  

  Efter 2010, när H&M hade köpt företagen, ville Örjan pröva lyckan själv och startade det självbetitlade varumärket Örjan Andersson. Ett fashion-jeansmärke med snygg och clean rock-look kombinerad med klassiska denimattribut. 2013 öppnad Örjan även upp sin konceptbutik Från Ö till A – en 500 kvm stor butik som blandar unga, intressanta designers med etablerade varumärken.

  Efter några fester och allmänt ryggdunk började vi på Junkyard bli sugna på att samarbeta med Örjan och nu i april 2015 släpptes vårt collab – JUNKYARD XX-XY presents BLACK by ÖRJAN ANDERSSON. Vi tog ett litet snack med Örjan för att höra hans tankar om samarbetet.

  Vad har du förhållande till svart denim?
  Jag har alltid gillat svart denim och klär mig ofta i det. Det har också varit en betydande del av de jeans jag har designat, framför allt på Cheap Monday-tiden då jag tog fram massor av svarta tvättar.

  Har du någon favoritikon som du tycker bär den svarta looken till perfektion?
  Många är snygga i svarta jeans, en av dem är designern Hedi Slimane. Dessutom designar han grymt snygga svarta kläder!

  Vad hade du för tankar när du skapade den här kollektionen?
  De första tankarna till kollektionen rörde genus, unisex och en rockig look, då kändes svart snabbt naturligt.

  Hur känns det att samarbeta med JUNKYARD XX-XY?
  Jag gillar Junkyards streetwear-bakgrund väldigt mycket och det nya varumärket XX-XY som tar intressanta riktningar i sin utveckling. Designa min egen del av varumärket med fokus på svart denim och unisex känns både naturligt och roligt.

  Vilket är ditt personliga favoritplagg?
  De trasiga och lagade jeansen, Gender neutral patched black. Jag har dem själv!

  Med vilka plagg skulle man bäst kunna styla din kollektion?
  Allt funkar till svart!

  RELATED PRODUCTS

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Tags: #blackbyorjanandersson #orjanandersson #franotilla

  Logga in

  Har du inget konto? Skapa ett >
  Eller
  Glömt lösenord?