Facebook pixel

  Interview: IAMOHOY

  Norskorna bakom bloggen Radiculouslife träffar det före detta snowboardproffset Petter Kristiansen för att tala om bytet från bräda till duk och penslar.

  Även om Kristiansen har skapat sig ett relativt stort namn i snowboardvärlden vill han inte att hans tidigare karriär ska associeras med konsten.
  – Jag vill presentera konst och personen Petter Kristiansen är oviktig i sammanhanget.

  Det hela började med teckningar i skolböckerna under 90-talet. Han berättar att han alltid har använt sin kreativitet som ett uttryckssätt men det var inte förens han lade snowboarden på hyllan som han började ta konsten på allvar. Nu har IAMOHOY en egen ateljé och ett galleri på Frysja med några vänner.
  – Du arbetar bäst tillsammans, och det är hela konceptet bakom denna studio. Genom att samla flera kreativa människor, med olika bakgrund, under ett tak gör vi varandra bättre. Alla inspirerar varandra.

  Kristiansen har tidigare varit en del av grafittisamhället och det är där hans artistnamn IAMOHOY kommer ifrån. Grafittistilen har han fört vidare till sina målningar som ofta har en hård, urban stil. Något han själv tror är anledningen till den uppmärksamhet han har fått. Trots framgången har han inte haft så mycket tid att måla den senaste tiden då möbelsnickeri tagit upp en stor del av de vakna timmarna. Vad det är han hamrat på återstår dock att se.  Satsar du på att kunna leva på konsten eller är det mer en hobby?
  – Jag är en väldigt impulsiv person som tar livet som det kommer. Konst är något jag har prioriterat högt den senaste tiden men det finns mycket annat som är roligt att göra.

  Det har gått ett par säsonger sedan den talangfulle snowboardåkaren lade brädan på hyllan rent karriärsmässigt, men suget efter att åka finns kvar.
  – Det är väldigt tidskrävande och hårt om du ska kunna leva på det. Jag började åka för att jag tyckte det var roligt och det gör jag fortfarande, men tillslut blev det några skador för mycket.

  En konstnärs livsstil skiljer sig vanligtvis en hel del från actionsportmiljön. Blir du aldrig ensam?
  – Jag förstår vad du menar, men här är det hur mycket folk som helst under dagarna så ”ensamt” skulle jag inte kalla det. Jag hänger fortfarande med samma människor som tidigare och de ger mig energin att fortsätta.

  Han har en ganska säregen stil med mycket skägg, surfruffs, tajta byxor och stora smycken. Vi försöker fråga honom om hans look men får bara veta att han tycker det är väldigt snyggt att se ut som honom.

  Vad har du för förhållande till Junkyard?
  – De har min moccamaster på sitt Norge-kontor och en gång fick jag ett par jävligt feta byxor. Det jag gillar med Junkyard är att de samarbetar med folk som är påväg upp eller andra urbana personer med en passion för det de gör.

  Det råder ingen tvekan om att den begåvade konstnären är påväg upp, men det hänger många halvfärdiga tavlor på väggarna. Han lovar oss att göra klart dem och ha en utställning under våren. Då ska han även visa upp sina möbler. Först ska han bara ta och olja golvet.


  Text av Kelly Alessandra Mori Bricen och bilder av Nora Angeltveit från den norska livsstilsbloggen Radiculouslife.


  Petter Kristiansen - Blank Canvas by PROCESS FILMS on Vimeo.

  A Short Art Story by Marius Svendsen on Vimeo.


  RELATED PRODUCTS

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Tags: #junkyardxxxy #art #iamohoy #snowboard #lifestyle

  Logga in

  Har du inget konto? Skapa ett >
  Eller
  Glömt lösenord?