Facebook pixel

  Photo diary: Mayka och Julia Rio i NYC - Intro


  Vare sig du sett för många avsnitt av Vänner, önskat dig en Supreme-keps eller bara scrollat i en random tumblr feed någon gång i ditt liv så har du anledningar att vara nyfiken på New York. Varje populärkulturell scen har någon form av epicentrum i allas vår favoritstad. Vi på MAG bestämde oss för att skicka dit Mayka och Julia Rio för att ta reda på exakt hur fantastiskt NYC är.

  Under de närmaste veckorna kommer filmmakaren och fotografen Simon Lundgren (även känd som graffaren Tom Cruiser och artisten New Abisko) att följa dem när de går vilse i Williamsburg, äter soulfood i Harlem, festar i Brooklyn, äter hotdogs på Coney Island och gör allt annat som syns i alla dessa filmer och sjungs om i alla dessa låtar.

  - Man känner att det är där det händer. Energin, tempot och att det kryllar av artister och konstnärer, säger Mayka. Perfekt stad att hämta inspiration från. Man riktigt känner den höga energinivån i luften.

  - Känslan av att gå runt i en stad och aldrig veta vad som väntar runt hörnet, tillägger Julia.

  Hur inspireras ni av dess kultur?

  - Drömmare är välkomna och det känns som att unga konstnärer hjälper varandra. Mycket open jams och flera olika sätt för unga artister att slå sig fram på. Sättet att sammansvetsa musik, konst och dans känns väldigt levande. Kanske just för att det var i NYC som hela the movement skedde på 80-talet. The golden years när det gäller graffiti, beatbox, breakdance, hiphop o.s.v. Det är REAL.

  De håller båda två med om att det är streetkulturen i största allmänhet och den öppna känslan som lockar.
  - Det är den storstäder i Sverige nu försöker eftersträva med blockpartys, festivaler, open performances, battles etc. 

  Mayka: Jag blir alltid så inspirerad till låtidéer och texter när jag är ute och reser, så jag kommer att gå runt med ett anteckningsblock i högsta hugg.

  Julia: Och all gatukonst i Brooklyn! Jag är sjukt pepp på det och att även få göra något där!

  Mayka: Alla musikscener – man kan kolla spelningar varje kväll. Alltifrån små intima singer/songwriter-gigs till stora housedjsets och spontanshower i parken. Det är också många skivbolag som håller till där vilket gör att mängder av artister från alla möjliga kulturer dras till stan.

  Tjejerna talar om hur stort det är med rawfood, yoga, farmers markets och second hand och konstaterar att det är ”fett att leva medvetet”.
  - Hela vågen med personlig utveckling, new age-kultur och "follow your dreams”-andan är galet inspirerande.

  Vilka artister eller konstnärer från NYC har påverkat er mest?

  Julia: Många av hiphop-artisterna från den gamla skolan, t. ex. A Tribe Called Quest, De La Soul och Run DMC. Jag inspireras mycket av deras klädstil och lekfulla uttryck i mina kollektioner (mixade färgkombinationer med galna mönster). Och filmer som Beat Street och Wild Style.

  Maja: Generellt – housekulturen. Hur tidiga de var med djs och dansgolv. Men många av mina favoritförfattare och föreläsare håller också till i New York.

  Vilken stadsdel bör man besöka?

  - Williamsburg, Greenwich Village, Bushwick, Manhattan, China Town, Little Italy, Bronx osv. Man måste ju se alla de klassiska! Men om vi ska vara helt ärliga så är vi inga New York proffs överhuvudtaget. Vi kommer mest hika runt och tappa bort oss. Vi sitter och diskuterar vem som har sämst lokalsinne. Vi kommer båda två att stå med näsan intryckt i en gigantisk karta som är vänd åt fel håll. Äkta turist-style. Det blir nog mycket att vi får fråga oss fram och se vart vi hamnar. Livet är ett äventyr med noll lokalsinne.

  Vad kan vi förvänta oss att se i resedagboken?

  - I och med lokalsinnet: spontanitet. Mycket häng i Brooklyn, gatukonst, inspirerande miljöer, alla stora streetwear-butiker, parkhäng, snygga kläder, tafatta pose-försök, klubbliv, strandhäng i New Jersey Shore och alla möjliga äventyr vi hittar på. Simon snackar om någon american soccer, men vi får se hur det blir med det.

  MAYKA
  Mayka heter egentligen Maja Edelbring och jobbar som DJ, artist och radiohost på P3. Med spelningar runtom i världen är hon ett etablerat namn i Sveriges klubbscen. Hon är känd från sin elektroniska radioshow i Musikguiden i P3 och hennes DJ-sets innehåller allt från 90-tal till Electro House och Trap.

  Mayka är också ena halvan av den nystartade electropopduon Death Team som släpper sitt debutalbum tidigt 2015.
  Just nu spenderar hon sin största del av tiden i studio där hon spelar in nytt material.

  Hon har tidigare varit DJ-support till internationella artister som Justice, The Magician, Mord Fustang och Breakbot för att nämna några. På hennes CV hittar vi även spelningar på Dans Dakar, tre år i rad, samt en sommarturné tillsammans med Alina Devecerski med stop på bland annat Peace & Love, Hultsfredsfestivalen och Storsjöyran.

  Maykas singel ”Birds” hördes frekvent på nationell radio och i januari 2013 var hon nominerad till musikpriset P3 Guld i kategorin "Bästa Dans" tillsammans med Swedish House Mafia och Alesso.
  JULIA RIO
  Julia Rio (Julia Riordan) är en 22 åriga kreatör med rötter i de värmländska skogarna, nu bosatt i Stockholm. Hon skapar magi på en handdriven stickningsmaskin och gör allt från mössor till somriga basketpannband, designar kläder och förgyller gatan med färgsprakande stickningsgraffiti.

  Med hennes kreativa kollektiv Femtastic och Hoopdiggas bakom sig planerar hon stordåd. Att kombinera hantverk, gatukonst och musik får oändligt med möjligheter att blomma.

  Under hösten 2013 flyttade Julia till England för att börja studera på London College of Fashion. Efter att ha utfört sin första stickningsgraff likt en busig 12-åring på Londons gator kunde hon inte sluta. Sedan dess har hon prytt väggarna och yarnbombat Urban Outfitters i Stockholm, utsmyckat skogen på Öland Roots och just kommit hem från Sliema Street Art Festival på Malta där hon deltog som konstnär ihop med artister från hela världen.

  Julia har fler allmänna rum runt om i världen i sikte. Hon vill skaka om den rådande bilden av graffiti som ofta förknippas med vandalism och dudes som springer runt på natten. Med ett så kvinnligt förknippat uttryck som stickning vill Julia ta gatukonsten till en bredare nivå i en annars mansdominerad street art-kultur.

  Under våren har hon även varit aktuell med mössor/pannband till FATTA-kampanjen och släppt en vårkollektion tillsammans med Beyond Retro inspirerad av 80-talets glada hiphop-våg och Sydamerika.

  Tags: #mayka #juliario #newyork #nyc #traveldiary

  Logga in

  Har du inget konto? Skapa ett >
  Eller
  Glömt lösenord?