Facebook pixel

  Krönika: Vad är punk? av Ramon Calvo


  Ramon Calvo reder ut livets stora gåta - vad är punk?

  Sedan punkens begynnelse har de lärda knappast tvistat om vad som är punk, utan det var något som tillkom först när de välkända raderna ”Punk is dead” dök upp. Plötsligt var det aktuellt att börja diskutera vad punk egentligen var, och om det de facto ens var något som faktiskt behövde bevisa sin egen existens. En ungdomsrevolt, en klädstil, en musikgenre, en attityd, en protest eller till och med en frisyr. Ja, definitionen har nog innehållit allt från nitar och backpatches till Converse och Vans eller Happy Cow-kängor till rätt längd på tuppkammen. Men blev frågan egentligen någonsin besvarad? Nä, det verkar inte så. 

  Innan vi går vidare behöver vi dock markera att punken aldrig någonsin dött, och att den även 2014 är mer än välmående. För mig som nu är 30+ torde ju ungdomsrevoltsdefinitionen definitivt vara i backspegeln, men så är inte fallet. Som så många andra tar jag Minor Threats ”I might be an adult, but I’m a minor at heart” bokstavligt och lever så gott som nästan som jag levde som tonåring, men med en något bättre ekonomi.

  Punk för mig handlar om att göra det man vill på sitt eget sätt, och att inte följa strömmen. Det handlar inte om att provocera eller ens att agera subkultur, utan för mig handlar det om att agera motkultur och vilja förändra istället för att vifta bort eller försöka passa in. Punk kan stanna vid att vara en aggressiv musikgenre för somliga, men för mig är det själva definitionen av vem jag är, och samtidigt en vägvisare för var jag är på väg.


  Tags: #ramoncalvo #punk #punkisdead #krönika #lukinzine

  Logga in

  Har du inget konto? Skapa ett >
  Eller
  Glömt lösenord?