Facebook pixel

  Hållbara material

  Vårt mål är att kontinuerligt öka andelen hållbara material i vårt sortiment. Det gör vi bland annat genom att öka andelen ekologiskt odlad bomullsfiber samt BCI certifierad bomull i våra egenproducerade plagg. Vi är måna om att oönskade kemikalier inte används i produktionen av våra varor. Därför använder vi Textilimportörernas kemikalieguide som en del av våra leverantörsavtal. Textilimportörernas kemikalieguide tar hänsyn till europeisk och nationell lagstiftning gällande kemikalier (REACH) och innehåller även industristandarder och praxis som sträcker sig utöver lagkraven.

  Better Cotton Initiative

  Vi är stolta medlemmar av Better Cotton Initiative (BCI).

  Genom att köpa bomullsprodukter från Junkyards egna märken stödjer du ansvarsfullt odlad bomull via Better Cotton Initiative.

  Vi på Junkyard har åtagit oss att senast 2024 köpa 50 % av vår bomull som "mer hållbar bomull". Med "mer hållbar bomull" avses Better Cotton och ekologiskt odlad bomull.

  Läs mer om Better Cotton Initiative här.

  Corporate Social Responsibility

  Vi är angelägna om att de varor som vi köper och säljer är tillverkade under justa förhållanden för de som arbetar på fabrikerna och att man också tar hänsyn till miljön. Därför anslöt sig Junkyard till Amfori BSCI som medlem 2017. Amfori BSCI startade 2003 med målet att hjälpa företag att förbättra arbetsförhållandena hos sina leverantörer runt om i världen. Vi arbetar tillsammans med våra leverantörer att implementera Amfori BSCI uppförandekod som ett led att kontinuerligt förbättra villkor och förhållanden i de fabriker där våra produkter tillverkas. Läs mer om Amfori BSCI och uppförandekoden här.

  Våra övriga samarbetspartners skall också ha en tydlig hållbarhetspolicy och värderingar vi kan stå för.

  Transporter

  Vi eftersträvar så bra transporter som möjligt ur miljösynpunkt. De speditörer vi anlitar har därför en tydlig miljöpolicy i linje med vår. Vår egenproduktion förläggs där det är möjligt till närmarknader som innebär kortare transporter.

  Kunskap och information

  Kunskap, information och motivation är nödvändigt för att nå framgång i ett långsiktigt hållbarhetsarbete. Därför utbildar vi oss själva kontinuerligt och vill sprida vår kunskap till Junkyards kunder om vilka val som främjar hållbarhet. Se exempelvis några enkla tips om hur du kan ta hand om dina plagg och samtidigt vara snäll mot miljö och plånbok genom att klicka här.

  Glöm bort tvättiden med gott samvete

  Gör något roligare än att tvätta, det tjänar både du och planeten på. Låt istället dina plagg ta en nypa frisk luft ibland och ta bort små fläckar för hand mellan besöken i tvättmaskinen.

  När du tvättar

  När det väl är dags för tvätt, tänk på att fylla tvättmaskinen och använd ett miljömärkt tvättmedel. Använd bara sköljmedel för att undvika statisk elektricitet vid tvätt av syntetplagg. Temperaturen som anges på tvättrådet är vad plaggen tål som mest, i de flesta fall räcker det alldeles utmärkt att tvätta i 30°C. Så sänk värmen och njut av billigare räkningar och en gladare moder jord.

  Let's hang!

  Torktumlare och torkskåp är energitjuvar som sliter på dina plagg. Spara pengar och miljö genom att lufttorka dina kläder. Dina stickade plagg behåller formen och håller sig fina längre om du låter dem plantorka.

  Skänk och återvinn

  Blås nytt liv i dina favoritplagg och skänk dem till välgörenhet när du tröttnat på dem. Trasiga kläder kan du lämna in för textilåtervinning.

  Guppyfriend

  Vid tvätt av syntetplagg frigörs mängder av mikroplaster som hamnar i våra vattendrag och hav. Tvättpåsen Guppyfriend samlar upp dessa fibrer och du kan enkelt slänga dem i soporna. Happy ocean, happy life!

  Köp din Guppyfriend här >

  Symbolerna

  Vad betyder symbolerna på tvättrådet egentligen? Här förklarar vi de vanligaste:

  Handtvätt

  Standardtvätt,
  som bomull

  Skontvätt,
  som syntet

  Fintvätt,
  som ylle

  Ej
  vattentvätt

  Torktumling

  Torktumling,
  låg temperatur

  Ej
  torktumling

  Kemtvätt

  Ej
  kemtvätt

  Ej
  blekmedel

  Strykes
  på max 100°C

  Strykes
  på max 150°C

  Strykes
  på max 200°C

  Strykes
  ej

  Amfori BSCI

  Corporate Social Responsibility

  Vi är angelägna om att de varor som vi köper och säljer är tillverkade under justa förhållanden för de som arbetar på fabrikerna och att man också tar hänsyn till miljön. Därför anslöt sig Junkyard till Amfori BSCI som medlem 2017. Amfori BSCI startade 2003 med målet att hjälpa företag att förbättra arbetsförhållandena hos sina leverantörer runt om i världen. Vi arbetar tillsammans med våra leverantörer att implementera Amfori BSCI uppförandekod som ett led att kontinuerligt förbättra villkor och förhållanden i de fabriker där våra produkter tillverkas.

  Läs mer om Amfori BSCI och uppförandekoden här.


  Kemikalier

  Vi är måna om att oönskade kemikalier inte används i produktionen av våra varor. Därför använder vi Textilimportörernas kemikalieguide som en del av våra leverantörsavtal. Textilimportörernas kemikalieguide tar hänsyn till europeisk och nationell lagstiftning gällande kemikalier och innehåller även industristandarder och praxis som sträcker sig utöver lagkraven.

  Vill du veta mer om vårt arbete med kemikalier? Kontakta oss gärna här.

  Guppyfriend

  Logga in

  Har du inget konto? Skapa ett >
  Eller
  Glömt lösenord?